Dit fonds in opgericht door de broer van mijn opa, Christiaan Frederik Karel (1894-1973). Hij werd in 1927 benoemd tot directeur van de Amsterdamse Bank, kantoor Bussum. deze functie bekleedde hij, in diverse kantoren, tot hij ongeveer 60 jaar was. De Amsterdamse Bank is een voorloper van de AMRO, later ABN bank.
In de jaren vijftig richtte hij met een compagnon een machinebedrijf, N.V. Industriële Maatschappij Arnhem (I.M.A.) op. Dit bedrijf werd later overgenomen door Stork. Inmiddels werd zijn vermogen geschat op ca. 600.000 gulden. Aangezien hij kinderloos was en zijn geld goed terecht wilde laten komen richtte hij in juni 1969 de Stichting Sormani Fonds op. Aan deze stichting liet hij zijn volledige vermogen na, wel na aftrek van de nodige legaten, zijn villa in Velp aan zijn huishoudster, aan zijn broer en zussen ieder 15.000 gulden en het Doofstommen instituut, Het Rode Kruis, de Fraters in Tilburg ieder 10.000 gulden.
Wat doet het Sormani Fonds dan eigenlijk? In het beleidsplan van de stichting staat het volgende omschreven:
Het heeft de statutaire doelstelling om uit de opbrengst van het belegd vermogen financiële steun te verlenen ‘ter bevordering van de wetenschap op christelijke grondslag, alsmede ten dienste van de intensivering van de christelijke geloofsbeleving, bij voorkeur aan enige Nederlandse universiteit of hogeschool of enige andere Nederlandse wetenschappelijke instelling. In de praktijk van de afgelopen halve eeuw heeft dit gestalte gekregen in het meehelpen opstarten van bijzondere leerstoelen die vanuit een levensbeschouwelijke invalshoek een eigen bijdrage leveren aan het onderwijs en/of onderzoek aan een Nederlandse universiteit (de regel is dat de financiële steun van het Sormani Fonds voor bijzondere leerstoelen geldt voor een eerste periode van vijf jaar, waarna liefst de betreffende universiteit de financiering van de leerstoel in de reguliere begroting opneemt), het mede mogelijk maken van wetenschappelijke congressen en studiedagen over een levensbeschouwelijk thema, het financieel ondersteunen van de uitgave van proefschriften en andere wetenschappelijke publicaties over een levensbeschouwelijk thema, vooral als de auteur zelf niet in staat is een grote financiële bijdrage te leveren, en het mee ondersteunen van andere wetenschappelijke projecten met een levensbeschouwelijk karakter. Krachtens de statuten bestaat wat het levensbeschouwelijk karakter van te subsidiëren projecten betreft een sterke voorkeur voor projecten met een christelijk c.q. katholiek karakter.
Het Sormani Fonds subsidieert geen personeelskosten waarbij van een arbeidsrelatie sprake is. Wel komen onderzoekskosten of uitbestede werkzaamheden voor
subsidie in aanmerking.
Het Sormani Fonds kent geen subsidie toe aan projecten die al zijn afgerond en achteraf een tekort in de dekking van de begroting hebben.
Tot uitbetaling van de toegekende subsidie wordt overgegaan wanneer de Stichting Sormani Fonds een kort verslag van de activiteiten met een financiële verantwoording heeft ontvangen en bij publicaties twee bewijsexemplaren.